Μεταξάς εναντίον Τσαλδάρη
Ενώ η εγχώρια ιστορική βιβλιογραφία βρίθει βιβλίων για το Κέντρο και την Αριστερά, για τη Δεξιά (και ειδικά για την προπολεμική) έχουν γραφτεί ελάχιστα πράγματα. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει ο Ιωάννης Δασκαρόλης με το νέο και εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του, "Μεταξάς εναντίον Τσαλδάρη : Η άγνωστη αντιβενιζελική σύγκρουση (1924-1928)" (Εκδόσεις Επίκεντρο)". Μέσα από τη σύγκρουση Μεταξά-Τσαλδάρη, ο Δασκαρόλης προχωρά σε μια ανατομία της Δεξιάς εκείνης της περιόδου, των κομματικών σχηματισμών της, των ηγετικών της μορφών αλλά και της ιδεολογίας της. Τα συμπεράσματά της ιστορικής του έρευνας πολλές φορές θα εκπλήξουν τον αναγνώστη. ( όπως πχ ότι εκείνα τα χρόνια, ο Μεταξάς ήταν ο μετριοπαθής που έστηνε γέφυρες με τους βενιζελικούς ενώ ο Παναγής Τσαλδάρης ήταν ο "αδιάλλακτος"). Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα βιβλίο απαραίτητο για όσους μελετούν την ιστορία του Εθνικού Διχασμού και του Μεσοπολέμου.
ΥΓ1 Θα ήθελα να σταθώ όμως και σε μια σειρά γεγονότων που αναδεικνύει ο Δασκαρόλης στο βιβλίο του. Οι θαυμαστές του Βενιζέλου ακόμη και σήμερα οδύρονται για τις βασιλικές παρεμβάσεις του 1915 που οδήγησαν στην αποπομπή της κυβέρνησης των Φιλελεύθερων (ο κάθε άλλο παρά φιλοβασιλικός ιστορικός Σπυρίδων Πλουμίδης θεωρεί, πάντως, ότι οι ενέργειες αυτές του Κωνσταντίνου βρίσκονταν εντός των αρμοδιοτήτων του Στέμματος), αλλά ξεχνούν να μας πουν για τον εξευτελισμό του Συντάγματος το 1928 από τον λατρεμένο τους Εθνάρχη.
Όταν εκείνη τη χρονιά, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε να κατέβει ξανά στον πολιτικό στίβο για να σώσει την Ελλάδα, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τον βενιζελικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη ο οποίος, ομολογουμένως, έκανε ο,τι μπορούσε για να διευκολύνει τα σχέδια του Κρητικού πολιτικού. Για αρχή, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Βενιζέλο ο οποίος όχι μόνο δεν διέθετε την πλειοψηφία στη Βουλή αλλά και ο ίδιος δεν ήταν ούτε καν βουλευτής. Κατόπιν, προχώρησε σε διάλυση της Βουλής με προεδρικό διάταγμα, όταν στην πραγματικότητα αυτή η αρμοδιότητα δεν άνηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά στη Βουλή. Και το κερασάκι στην τούρτα : άλλαξε πραξικοπηματικά τον εκλογικό νόμο πάλι με προεδρικό διάταγμα και επέβαλε το πλειοψηφικό που ευνοούσε τον Βενιζέλο ( η αλλαγή θα έπρεπε να γίνει από τη Βουλή αλλά, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Βενιζέλος η παρούσα Βουλή ποτέ δεν θα ψήφιζε για εκλογικό νόμο το πλειοψηφικό...)
ΥΓ2 Παραλειπόμενο της εκλογικής μάχης του 1928, πάλι από το βιβλίο του Δασκαρόλη : στις συγκεντρώσεις του "Λαϊκού Κόμματος", το αντιβενιζελικό πλήθος φώναζε το σύνθημα : "Κάτω ο προικοθήρας!". Ως γνωστόν, ο Βενιζέλος είχε παντρευτεί πριν λίγα χρόνια με την βαθύπλουτη και όχι και τόσο ελκυστική Έλενα Σκυλίτση.
-Τηλέμαχος Χορμοβίτης