Επίσκεψη στον Μπύθουλα
Τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο των δεξιών κομμάτων στην Ευρώπη και στην Αμερική, οι σελίδες των καθεστωτικών φιλελέφτ φυλλάδων έχουν γεμίσει με βαθυστόχαστα ρεπορτάζ όπου ο δαιμόνιος left-liberal δημοσιογράφος, αφού πάρει μαζί του το κασετοφωνάκι του και το σημειωματάριό του, πηγαίνει στις περιοχές της χώρας που ψήφισαν τέτοια κόμματα για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι είναι τέλος πάντων αυτοί οι περίεργοι άνθρωποι που έχουν το θράσος να ψηφίζουν Τραμπ, Φάρατζ ή Λεπέν.
Τα ρεπορτάζ αυτά - που είναι γραμμένα σε στυλ "πολιτισμένος Ευρωπαίος επισκέπτεται πρωτόγονη φυλή ιθαγενών στη ζούγκλα του Αμαζονίου" ή ακόμη καλύτερα "η προοδευτική Μαντάμ Σουσού αφήνει τον πύργο της και συναναστρέφεται με τους deplorable Μπυθουλαίους- αποφάσισε να μιμηθεί σήμερα η λατρεμένη μας "Καθημερινή" και έτσι μας ταξιδεύει στην Πέλλα, εκεί όπου ο Βελόπουλος και η "Νίκη" συγκέντρωσαν ρεκόρ ψήφων! Βέβαια, οι Έλληνες φιλελέφτ δημοσιογράφοι θα προτιμούσαν να ζουν στις ΗΠΑ, να δουλεύουν στους "New York Times" και από το ρετιρέ τους στο Μανχάταν να ρίχνουν τα βέλη τους εναντίον των "καθυστερημένων ακροδεξιών" της Αλαμπάμα και του Τέξας αλλά αφού η μαύρη μοίρα τους έριξε σε αυτή την γωνιά των Βαλκανίων, βολεύονται με το να δουλεύουν στην "Καθημερινή" και από το δυάρι τους στην Κυψέλη να οικτίρουν τους κατοίκους της Πέλλας.
Το ρεπορτάζ της "Καθημερινής" αρχίζει φυσικά με μπόλικη ειρωνεία για το κουλέρ λοκάλ της Πέλλας : «Απέναντι του (ο Παύλος) έχει ένα μαγαζί με "είδη προικός", ένα κατάστημα ακριβών ανδρικών ρούχων και πολύ πρόσφατα το εκλογικό κέντρο της Νίκης. Παρότι η φωτογραφία του Δημήτρη Νατσιού, ανάμεσα στα κεντητά τραπεζομάντιλα και τις φωσφοριζέ ανδρικές παντόφλες, τον κοίταζε καθημερινά στα μάτια, ο ίδιος ακολούθησε την κυρίαρχη τοπική τάση και ψήφισε τον σταρ της περιοχής, Κυριάκο Βελόπουλο». Κατόπι, η δημοσιογράφος παραθέτει τις απόψεις κάποιων κατοίκων της περιοχής, συνοδευόμενες όμως πάντα από σχόλια ενός προοδευτικού καθηγητή του ΑΠΘ που διορθώνει τις "ακροδεξιές" δοξασίες των ντόπιων και επαναφέρει τον αναγνώστη στον ορθό δρόμο. Και εκεί που η δημοσιογράφος μοιάζει κάπως απογοητευμένη επειδή οι κάτοικοι της Πέλλας δεν είπαν κάτι ιδιαίτερα "εξτρεμιστικό" ώστε να αρχίσει τα "αυγά του φιδιού" και τα "καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ", αποδεικνύει ότι δεν έχει παίξει το τελευταίο της χαρτί και κάνει εντυπωσιακό φινάλε : μας ενημερώνει ότι στο ρεπορτάζ δεν συνάντησε ούτε μια γυναίκα ("πατριαρχία-alert" : "προφανώς οι ακροδεξιοί φαλλοκράτες θα τις κρατάνε φυλακισμένες μέσα στο σπίτι τους", θα σκεφτεί αυτόματα ο εκπαιδευμένος αναγνώστης της "Καθημερινής") εκτός από μία και μοναδική, τα λεγόμενα της οποίας, κατά σύμπτωση, μοιάζουν λες και έχουν βγει από τις σελίδες της "Lifo" και εκφράζουν απόλυτα τις απόψεις του φιλελέφτ κατεστημένου : "Πως γίνεται να είσαι καλός χριστιανός και να μη θέλεις τους ομοφυλόφιλους, τους μετανάστες, και να θέλεις να βάλεις νάρκες στον Έβρο;".
Kαι με αυτό το συγκλονιστικό ηθικό δίδαγμα, το ρεπορτάζ τελειώνει. Ο εστέτ αναγνώστης της "Καθημερινής" κλείνει ικανοποιημένος την εφημερίδα, με ένα αυτάρεσκο χαμόγελο να έχει σχηματιστεί στο πρόσωπό του. Μπορεί να μην έμαθε πολλά πράγματα για τις σκέψεις και τις ανησυχίες των κατοίκων της Πέλλας , αλλά επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, πόσο καλός άνθρωπος είναι και κυρίως πόσο πιο έξυπνος και πιο "διαφωτισμένος" σε σχέση με αυτούς τους "ψεκασμένους ακροδεξιούς Νεάντερταλ" της ελληνικής επαρχίας.
-Τηλέμαχος Χορμοβίτης